Winter Wonderland

Tijdens deze winter wonderland reis proef je van alles wat winters Finland te bieden heeft. Geniet onder meer van een hondensledetocht, tweedaagse sneeuwschoentrekking, langlaufen, ijsvissen en een bezoek aan de rendierboerderij.

Laat je onderdompelen in de Finse natuur en cultuur en ontdek juist mee waarom Finland het gelukkigste land ter wereld is.

Deze reis wordt steeds begeleid door Ruben in het Nederlands.

Hoogtepunten

 • Ver weg van het massatoerisme
 • Vol typische winteractiviteiten
 • Actieve natuurbeleving
 • Kans op noorderlicht
 • Overnachting in een traditionele houthakkershut
 • Dagelijkse sauna

Data:
28/01/24 – 04/02/24 (2 plaatsen)

04/02/24 – 11/02/24 (volzet)

11/02/24 – 18/02/24 (volzet)
Prijs: vanaf €1250 p.p.

Reisprogramma

Dag 1: Aankomst – Kuusamo 

Na de luchthaventransfer, komen jullie ‘s avonds toe in Kylmäluoma, een erkend en beschermd wandelgebied en onze thuisbasis voor deze week. Met slechts een klein aantal accommodaties is rust hier gegarandeerd. Na een korte kennismaking met de groep, checken we in in onze charmante houten huisjes waar een versnapering op jullie wacht. Morgen begint het avontuur!

Afhankelijk van het vluchtschema is er op de eerste avond al dan niet een diner voorzien.

Dag 2: Bezoek aan de rendierboerderij en sledetocht met husky’s

Onze eerste dag staat helemaal in teken van de belangrijkste dieren in de Finse cultuur, namelijk rendieren en husky’s.

Na ons ontbijt wacht ons een transfer (1u) naar een authentieke rendierboerderij. De Finse eigenaar legt ons de kneepjes van het vak uit met hulp van een vertaler-tolk. Er is de mogelijkheid om de rendieren te voederen en van dichtbij kennis te maken. Leuke foto’s gegarandeerd! 

Hierna rijden we door (20min.) naar een nabijgelegen kleinschalige huskyboerderij. Ville en Miia hebben slechts 40 honden en dragen dierenwelzijn hoog in het vaandel. We worden eerst verwend met een warme lunch waarna we op een huskysafari vertrekken van 10-15km (~2u). Met 2 personen delen we een slede die voortgetrokken wordt door 4 – 6 honden. Halverwege kan men wisselen tussen bestuurder en passagier. Afhankelijk van de groepsgrootte kan het zijn dat eerst een deel van de groep luncht en hierna de sledetocht doet, en omgekeerd.

Dag 3: Sneeuwschoenwandeling (Dag 1)

Vandaag verlaten we het comfort van onze huisjes en trekken we de wildernis in. We starten de wandeling bij de accommodatie en banen ons een weg door de uitgestrekte sneeuwvelden en wondermooie taiga. Onderweg vinden we regelmatig sporen van sneeuwhaas, rendieren, hoenders, elanden of otter. Met wat geluk treffen we zelfs sporen aan van de wolf, lynx of veelvraat; de grote roofdieren die deze regio bewonen.

We lunchen bij een gezellig kampvuur en zetten nadien onze tocht richting Hukantupa, een afgelegen houthakkershut en onze slaapplek voor deze nacht. Geen elektriciteit of stromend water, wel de warmte van de houtkachel en een traditioneel op houtgestookte sauna. De dag eindigen met een duik in de sneeuw? Ja, graag!

Dag 4: Sneeuwschoenwandeling (Dag 2)

We laten de wildernishut achter ons en verplaatsen ons over heuvelruggen en meren. We genieten van enkele vergezichten en een typische Finse maaltijd bij het kampvuur. 

Hierna zetten we de tocht verder terug richting onze accommodatie. Een ideale dag om met volle teugen te genieten van de natuur. Adem diep in en uit, want we genieten van de zuiverste lucht ter wereld. De vele baardmossen zijn hier getuige van.

Dag 5: Langlaufen

In de voormiddag maken we kennis met één van de favoriete hobby’s van de Finnen, langlaufen. Na enkele basislessen, maken we een rondje door de besneeuwde Finse bossen, over bevroren meren en moerassen. Bij wie het smaakt naar meer kan in de namiddag een langere tocht maken.

In de namiddag starten we met de eerste stappen van de bouw van een quinzhee. Een soort iglo die een tijdelijke schuilplaats kan bieden tegen de barre winterse temperaturen.

Dag 6: Optionele activiteiten en het afwerken van de quinzhee

Deze vrije dag deel je in hoe je zelf wenst. Zit je nog boordevol energie en wil je opnieuw sneeuwschoenen of langlaufen? Probeer je liever iets nieuws uit zoals fatbiken of een heuse sneeuwscootertocht (rijbewijs vereist)? Of wens je in alle rust te genieten van de absolute stilte en deze prachtige plek? Ook dat is mogelijk. 

We hollen de quinzhee verder uit en maken we hem klaar voor gebruik. Als je een avontuurlijke overnachting wenst, kan je ook slapen in de quinzhee. Warme slaapzakken worden voorzien.

(De extra kostprijs van optionele activiteiten wordt bij de praktische info toegelicht.)

Dag 7: Ijsvissen en vrije namiddag

Na een lekker ontbijt, gaan we ijsvissen op het nabijgelegen meer. We boren ons eigen gat en vissen met geduld op baars en forel. Grote exemplaren worden bereid bij het avondeten.

In namiddag is er de ruimte voor een wandeling of een andere optionele activiteit – naargelang de beschikbaarheid. We sluiten de namiddag af met een sauna en het ijswak, meer Fins kan niet! We klinken op een geslaagde week en genieten van ons avondmaal.

Dag 8: Vertrek huiswaarts

Na een laatste ontbijt volgt de weg huiswaarts. Verwachte aankomst in België/Nederland: in de avond.

Opgelet: Door de onvoorspelbaarheid van de weersomstandigheden en omwille van logistieke redenen kan, indien nodig, de volgorde van de activiteiten omgewisseld worden, en bij overmacht aangepast worden. 

Prijzen

Prijs: €1250 p.p., bij ingedeelde groepsaccommodatie, per 3 personen. 
Indien gewenst kan men kiezen om per 2 (supplement: €150 p.p.) of alleen (supplement: €300 p.p.) te overnachten. Naargelang beschikbaarheid! In de houthakkershut overnachten we met z’n allen. 

Voorinschrijving door contact op te nemen via: info@sisutrek.com, achteraf te bevestigen door aanbetaling van €300. Ten laatste 8 weken voor vertrek dient het resterende bedrag betaald te zijn. 

Deze prijs omvat: 

 • Alle overnachtingen
 • Lokaal transport (luchthaventransfers en naar de rendierboerderij)
 • Alle maaltijden
 • Alle vermelde activiteiten inclusief begeleiding
 • Dagelijkse mogelijkheid tot sauna

Deze prijs is exclusief: 

 • Transport naar Finland, Kuusamo (vliegticket, transport naar Brussel/Schiphol luchthaven,…). Vanaf €600. (Gelieve voor het boeken van het vliegticket contact met ons op te nemen, zo zorgen we dat de deelnemers eenzelfde vluchtschema hebben.)
 • Persoonlijke reisverzekering (sterk aangeraden!)
 • Extra drankjes en snacks (frisdrank, alcohol, chips,…)
 • Optionele activiteiten, zie dag 6 en onderstaande.

Supplementen:

 • Huur van winterse kledij (wanten, winterschoenen en thermisch pak) €50
 • Richtprijzen optionele activiteiten:
  • Huur fatbike (3 uur): vanaf € 25,- p.p.
  • Snowmobilesafari (3 uur): € 140,- p.p. als je de snowmobile met z’n tweeën deelt en € 180,- p.p. als je alleen met een snowmobile rijdt.

De beschikbaarheid en actuele prijzen worden ter plekke bevestigd. Het is steeds – gratis – mogelijk om te langlaufen, sneeuwschoenen en te ijsvissen.

Bijzondere annulatievoorwaarden: 

 1. Bij een annulering tot 8 kalenderweken voor aanvang van de reis wordt het voorschot in rekening gebracht (€300).
 2. Bij een annulering tussen 8 en 4 kalenderweken voor aanvang van de reis worden 50% van de reiskosten in rekening gebracht. 
 3. Bij een annulering minder dan 4 kalenderweken voor de aanvang zijn we genoodzaakt 100% van de reiskosten in rekening te brengen. 

Minimum 6, maximum 12 deelnemers. We zetten bewust in op kleine groepen met een persoonlijke aanpak. 
Bij het niet halen van het minimum aantal deelnemers wordt het voorschot steeds kosteloos terugbetaald. 

Boek je avontuur in het noorden

Paklijst

Essentiële items paklijst:

 • Thermisch ondergoed
 • Muts, sjaal/buff, liner handschoenen en wanten
 • Wollen sokken
 • Stevige warme wandelschoenen
 • Outdoorkleding (laagjes: basislaag, middenlaag & buitenlaag)
 • Hoofdlamp
 • Thermosfles (min. 0,5l)
 • Dagrugzak
 • Zonnecrème
 • Zonnebril
 • Extra handdoek 
 • Badkledij
 • Normale schoenen en evt. pantoffels voor in de wildernishut
 • Slippers voor saunagebruik
 • Toilettas
 • Portefeuille (betaalkaarten, identiteitsbewijs, verzekering,…)
 • Gsm + oplader en evt. powerbank

De Finse kou trotseer je het best in laagjes, gemaakt uit synthetische of wollen stof. Lees hier ons kledingadvies voor de winter.

Indien je niet voldoende warme kledij of/en schoenen hebt kan je ook steeds een thermisch pak, warme winterlaarzen en wanten van ons huren voor €50.

Voor verder advies of vragen kan je steeds contact met ons opnemen.

FAQ

Voor wie is deze reis? 

Deze reis is voor iedereen die wil proeven van de typische Laplandervaring en alle bijhorende activiteiten, op een actieve en authentieke manier.

Wij bevinden ons net onder de poolcirkel, geografisch net buiten Lapland en dus weg van het massatoerisme. Cultureel sluiten we echter wel aan bij Lapland: de sfeer, de gewoontes en gebruiken, de keuken en het landschap inclusief rendieren en husky’s.

Welke conditie heb ik nodig? 

Iedereen met een gemiddelde conditie kan deelnemen. De sneeuwschoentocht is 8-10km wat overeen komt met 5u actief buiten zijn. We houden ook steeds rekening met de groep. Als individu kan je de reis fysiek zwaarder maken door voorop te lopen, een extra rondje te langlaufen of door op de optionele dag een activiteit op maat te kiezen. Het is belangrijk dat je geen blessures hebt die je verhinderen bij het wandelen.

Tijdens deze reis moet je geen zware rugzak dragen. Bij de tweedaagse wildernistocht is er bagagetransport voorzien.

Wat is het comfort-niveau? 

De accommodatie bestaat uit charmante houten blokhutten met alle basiscomfort. De dagelijkse sauna biedt een hoog wellness gehalte en ‘s ochtends, ‘s middags & ‘s avonds staat er een heerlijke maaltijd voor ons klaar.

Is er kans op noorderlicht?

Noorderlicht mag natuurlijk niet ontbreken aan een Laplandreis. We bevinden ons tussen de 65°NB en 70°NB, ook wel de noorderlichtgordel genoemd. Kylmäluoma bevindt zich bovendien ver weg van alle lichtvervuiling en met een open blikveld richting het noorden. Een ideale locatie dus!

Er is geen vast tijdstip dus vaak is het de aanhouder die wint. Door nauwlettend de (weer)voorspelling te volgen zetten we alles op alles. Lees hier alles over het noorderlicht.

Ik ben een echte koukleum. Is deze reis ook iets voor mij? 

Zeker! De Finse kou heeft een lage luchtvochtigheid en voelt dus zeer draagzaam aan. Het is wel belangrijk dat je jezelf in laagjes kleed en voldoendeaandacht besteed aan je handen, voeten en gezicht.

Speel je graag op zeker? Dan kan je bij ons winterkledij huren: winterlaarzen, wanten en een thermisch pak voor €50 per week. 

Zijn er nog plaatsen op deze reis? 

Zolang bovenaan de pagina niet de boodschap volzet staat hebben we nog plaatsen vrij. Neem bij interesse gerust contact met ons op: info@sisutrek.com

Ik wil graag op een andere datum op reis. Is dit mogelijk? 

We hebben nog enkele plaatsen op onze groepsreizen. Heb je een eigen reisgezelschap en wens je graag een privéreis? Dan kunnen we in samenspraak een reis op maat samenstellen. 

Er kunnen steeds nieuwe data worden toegevoegd. Wil je graag als eerste op de hoogte gehouden worden? Meld je dan even aan voor onze nieuwsbrief.

×