Langlaufen in Finland

Langlaufen in Finland is populair. Het is misschien wel de meest beoefende sport van het land. Tijdens deze langlauftocht ontdekken we het zelf en skiën we in 5 dagen zo’n 100 km doorheen de wildernis van Noordoost-Finland. De zogenoemde loipe wordt speciaal voor deze groep getrokken, wat zorgt voor een hoge wildernisfactor.

We starten deze reis in Hossa nationaal park waarna we ons naar het afgelegen Martinselkonen natuurgebied begeven, steeds omringd door de witte natuurpracht van het boreaal woud. We verblijven in drie authentieke gastenverblijven waar we ons onderdompelen in de Finse cultuur. We reizen in een internationale groep en worden door Ruben of een deskundige lokale gids begeleid. Engels is de voertaal.

Hoogtepunten

 • Unieke langlauftocht weg van het massatoerisme
 • Actieve natuurbeleving
 • Kans op noorderlicht
 • Lunchen rond het kampvuur
 • Deskundige gids
 • Dagelijkse sauna

Data: 02/03/25 – 08/03/2025

23/03/25 – 29/03/25
Prijs: €1200 p.p.
Max. 12 deelnemers

Gegarandeerd vertrek

Reisprogramma

Het reisprogramma van deze reis waarin we gaan langlaufen in Finland is als volgt: 

Dag 1: Aankomst – Kuusamo 

Na de luchthaventransfer (~1uur), komen jullie ‘s avonds toe in Rajakartano, een gastenverblijf bij Hossa nationaal park. Hossa staat bekend om zijn uitgestrekte natuur met vele bossen, moerassen, meren en rivieren. We maken kort kennis met elkaar en morgen begint het avontuur.

Dag 2: Dagtocht in Hossa nationaal park 17km

Na het ontbijt starten we op de vele langlaufpaden van Hossa nationaal park. In Hossa vinden we oud bos, rivieren en meren, eskers en heuvels. Het terrein is gevarieerd met enkele steile, maar voornamelijk korte heuvels.

We lunchen bij het bezoekerscentrum, hier kan je ook enkele souvenirs kopen. Eenmaal terug bij het gastenverblijf genieten we van de sauna langs het meer. Afkoelen kan in het ijswak – adem diep in en uit en geniet van een euforisch gevoel.

Dag 3: Dagtocht Martinselkonen 17km

Vandaag nemen we een korte autorit (45 min.) naar Martinselkonen wilderniscentrum waar we de volgende twee nachten verblijven. De komende dagen verkennen we het Martinselkonen natuurreservaat gekend voor zijn unieke moerassen met vele vogels en insecten. Het is een prachtig landschap met veen, vennen en meren, oud bos en de bomen zijn prachtig gedecoreerd met baardmossen.

Na enkele uren op de latten, genieten van de lunch bij een open vuur. Er is ook een wildernishut waarin we kunnen schuilen bij slecht weer. In de avond genieten we van de houtgestookte sauna. Durf je daarna neer te ploffen om een sneeuwengel te maken?

Dag 4: Dagtocht Martinselkonen 23km

Vandaag maken we een dagtocht richting het zuiden. We langlaufen over bevroren meren, moerassen en doorheen prachtige bossen. In het prachtige, sneeuwwitte landschap wanen we ons echt alleen op de wereld. We horen alleen het geluid van onze ski’s en skistokken die de sneeuw aanraken.

Dag 5: Martinselkonen – Arola 22km

Na het ontbijt nemen we afscheid van onze gastheer en -vrouw en doorkruisen we het natuurreservaat richting het noorden. Een ideale dag om opnieuw met volle teugen te genieten van de natuur. Onderweg vinden we regelmatig sporen van sneeuwhaas, rendieren, elanden of otters. Met wat geluk treffen we zelfs sporen aan van de wolf, lynx of veelvraat; de grote roofdieren die deze regio bewonen. We bevinden ons ook in de regio met de grootste berenpopulatie in Finland, de koning van het bos geniet echter nu nog van zijn winterslaap. In de namiddag komen we aan bij het Arola gastenverblijf, gekend om hun heerlijk lokaal eten.

Dag 6: Dagtocht Arola 20km

Vandaag maken we een dagtocht rondom Arola. Halverwege lunchen we een laatste keer rond het kampvuur. In de namiddag worden we wederom warm onthaald bij Arola en is er de mogelijkheid om nog eens te genieten van de Finse sauna. We sluiten af met een heerlijk afscheidsdiner gemaakt van lokale ingrediënten.

Dag 7: Vertrek huiswaarts

We genieten van ons ontbijt waarna de weg huiswaarts volgt. Verwachte aankomst in België/Nederland: in de avond. 

Opgelet: Door de onvoorspelbaarheid van de weersomstandigheden en omwille van logistieke redenen kan, indien nodig, de volgorde van de route/accommodaties omgewisseld worden, en bij overmacht aangepast worden. 

Prijzen

Prijs: €1200 p.p., bij ingedeelde groepsaccommodatie, per 2-4 personen. Gedeelde badkamer.

Voorinschrijving door contact op te nemen via: info@sisutrek.com, achteraf te bevestigen door aanbetaling van €300. Ten laatste 8 weken voor vertrek dient het resterende bedrag betaald te zijn.  

Deze prijs omvat: 

 • Alle overnachtingen in 3 verschillende charmante gastenverblijven. Kamerindeling met 2 – 4 personen, met gedeelde faciliteiten. Dag 3 & 4 ook met eigen badkamer.
 • Lokaal transport (luchthaventransfers en tussen de accommodatie)
 • Alle maaltijden (6x ontbijt, 4x kampvuurlunch, 1x lunch, 6x diner (=bij late aankomst snack)
 • Alle vermelde activiteiten inclusief deskundige Engelstalige begeleiding
 • Sneeuwmobielgids die een privaat langlaufspoor maakt voor dag 3 – 6
 • Dagelijkse mogelijkheid tot sauna, 1x met ijswak
 • Bagagetransport tussen de accommodaties
 • Lakens en handdoeken
 • Wax voor de ski’s

Deze prijs is exclusief: 

 • Transport naar Finland, Kuusamo (vliegticket, transport naar Brussel/Schiphol luchthaven,…). Vanaf €600. (Gelieve voor het boeken van het vliegticket contact met ons op te nemen, zo zorgen we dat de deelnemers eenzelfde vluchtschema hebben.)
 • Persoonlijke reisverzekering (sterk aangeraden!)
 • Extra drankjes en snacks (frisdrank, alcohol, chips,…)

Supplementen:

 • Huur van langlaufmateriaal (schoenen, stokken en ski’s) €70

Bijzondere annulatievoorwaarden: 

 1. Bij een annulering tot 8 kalenderweken voor aanvang van de reis wordt het voorschot in rekening gebracht (€300).
 2. Bij een annulering tussen 8 en 4 kalenderweken voor aanvang van de reis worden 50% van de reiskosten in rekening gebracht. 
 3. Bij een annulering minder dan 4 kalenderweken voor de aanvang zijn we genoodzaakt 100% van de reiskosten in rekening te brengen. 

Maximum 12 deelnemers. We zetten bewust in op kleine groepen met een persoonlijke aanpak. 

Langlaufen doorheen de natuur in het noorden

Boek je langlaufavontuur in Finland

Paklijst

Essentiële items paklijst:

 • Thermisch ondergoed
 • Muts, sjaal/buff, liner handschoenen en wanten
 • Wollen sokken
 • Langlaufschoenen, ski’s en stokken (ook te huur)
 • Outdoorkleding (laagjes: basislaag, middenlaag & buitenlaag)
 • Hoofdlamp
 • Thermosfles (min. 0,7l)
 • Dagrugzak
 • Zonnecrème
 • Zonnebril
 • Extra handdoek 
 • Badkledij
 • Toilettas
 • Portefeuille (betaalkaarten, identiteitsbewijs, verzekering,…)
 • Gsm + oplader en evt. powerbank

De Finse kou trotseer je het best in laagjes, gemaakt uit synthetische of wollen stof. Lees hier ons kledingadvies voor de winter.

Voor verder advies of vragen kan je steeds contact met ons opnemen.

FAQ

Voor wie is deze reis? 

Deze reis is voor iedereen die ervan houdt om te langlaufen en dit ver weg van de toeristische trekpleisters. Het is een actieve en unieke manier om het authentieke Finland te ontdekken.

Wat voor skitocht is dit?

Dit is een langlauftocht, dus geen alpineskiën noch off-track ‘backcountry skiing’. We langlaufen volgens klassieke stijl in een loipe. Freestyle langlaufen is niet mogelijk. Ski’s met een breedte van 44mm zijn de beste keuze en kunnen wax of non-wax zijn.

Er wordt speciaal voor deze groep een loipe getrokken. Dit is geen onderhouden route met een hoge wildernisfactor.

Welke conditie heb ik nodig om te langlaufen in Finland? 

Iedereen met een gemiddeld tot goede conditie kan deelnemen aan het langlaufen in Finland. De afstanden zijn 17-23 km per dag en er wordt 5-7u gelanglauft, inclusief pauzes. We gaan ervan uit dat je reeds enige ervaring hebt met langlaufen. Heb je dit niet, dan dien je al eens andere balanssporten (skiën, schaatsen,..) uitgeoefend hebben en bereid zijn snel te leren, met vallen en opstaan.

Het terrein is relatief gemakkelijk en er zijn niet al te steile heuvels. De route gaat voornamelijk door bossen, meren en moerassen.

Tijdens deze reis hoef je geen zware rugzak te dragen. Er is steeds bagagetransport voorzien.

Wat is het comfortniveau? 

De accommodatie bestaat uit 3 verschillende gastenverblijven met elk hun eigen charme. Er zijn meestal gedeelde badkamers en de kamerindeling is met 2 tot 4 personen. Je krijgt een kamer toegewezen per boeking (koppel/vrienden) of je wordt ingedeeld met een andere reiziger van hetzelfde geslacht. Er is steeds een sauna aanwezig.

Tijdens deze reis zijn alle maaltijden inbegrepen en leren we de Finse keuken kennen.

Is er kans op noorderlicht?

Bij een heldere hemel is er steeds een kans om het noorderlicht waar te nemen. Wij houden samen met jullie de voorspelling nauwlettend in de gaten. Lees hier alles over het noorderlicht.

Ik ben een echte koukleum. Is langlaufen in Finland ook iets voor mij? 

Zeker! De Finse kou heeft een lage luchtvochtigheid en voelt dus zeer dragelijk aan. Het is wel belangrijk dat je jezelf in laagjes kleedt en voldoende aandacht besteedt aan je handen, voeten en gezicht. Je wilt vermijden dat je veel zou zweten.

Toch liever in de zomer dit deel van Finland ontdekken? Ga dan in de nazomer mee naar Hossa Nationaal Park of wandel samen met ons de Karhunkierros.

Biedt Sisutrek meer reizen in de winter aan? 

Vind je zeven dagen langlaufen een te grote uitdaging, maar zou je wel graag op tocht gaan in deze magische winterwereld? Je kunt ook kiezen voor onze reis waarin we gaan sneeuwschoenwandelen in Finland. Tijdens deze reis ontdekken we hetzelfde gebied als tijdens het langlaufen, maar we ruilen de latten in voor sneeuwschoenen. 

Wil je ook kennismaken met activiteiten als sledehondentochten, ijsvissen en bezoekjes aan een rendierboerderij? Tijdens onze groepsreis in Finland ontdek je al het mooie van Finland in de winter, maar dan ver van het massatoerisme. Langlaufen is tijdens deze reis inbegrepen, net als een 2-daagse wandeltocht.

Zijn er nog plaatsen op deze reis? 

Zolang bovenaan de pagina niet de boodschap volzet staat hebben we nog plaatsen vrij. Neem bij interesse gerust contact met ons op: info@sisutrek.com

Ik wil graag op een andere datum op reis. Is dit mogelijk? 

Op aanvraag is het mogelijk om op een andere datum mee te reizen met een internationale groep. Neem dus even contact met ons op, mocht je graag op een ander moment willen langlaufen in Finland.

×