Sneeuwschoenen in Hossa

Tijdens deze sneeuwschoentocht ontdekken we de wildernis in het noordoosten van Finland. We wandelen in Hossa nationaal park door besneeuwde bossen, bovenop richels en over bevroren meren. In dit dunbevolkte gebied vinden we het uitgestrekte boreaal woud waarin de natuur zich nog thuis voelt. Er is geen betere plek om de stilte en de natuurpracht van Finland te leren kennen.

Deze reis gaat door in een internationale groep en wordt door Ruben of een deskundige lokale gids begeleid. Engels is de voertaal.

Hoogtepunten

 • Ver weg van het massatoerisme
 • Actieve natuurbeleving
 • Kans op noorderlicht
 • Lunchen rond het kampvuur
 • Ontdek Hossa nationaal park
 • Dagelijkse sauna

Datum: 10/03/24 – 16/03/2024

Andere data mogelijk op vraag
Prijs: €1000 p.p.
Max. 12 deelnemers Gegarandeerd vertrek

Reisprogramma

Dag 1: Aankomst – Kuusamo 

Na de luchthaventransfer (~1uur), komen jullie ‘s avonds toe in Hossa nationaal park. Hossa staat bekend om zijn uitgestrekte natuur met vele bossen, moerassen, meren en rivieren. We verblijven in Jatkonsalmi, een traditionele houthakkershut langs het meer. We maken kort kennis, morgen begint het avontuur!

Dag 2: Stroomversnellingen van Lounatkoski

Na het ontbijt bespreken we het weekprogramma en het gebied. Hierna volgt een korte uitleg over de techniek van sneeuwschoenen en vertrekken we op onze eerste wandeling.

Halverwege eten we bij Lounatkoski, een stroomversnelling bij een oude graanmolen. Waterkracht is nog steeds van groot belang voor de energievoorziening in Finland. Na de lunch beklimmen we Jatkonvaara. Eenmaal terug bij de hut kunnen we genieten van de sauna langs het meer. Afkoelen kan in het ijswak – adem diep in en uit en geniet van het euforisch gevoel.

Sneeuwschoenen 7-8km, 6u

Dag 3: Rotstekeningen

Vandaag werpen we een blik op de Finse geschiedenis. We bezoeken namelijk Värikallio, een klif met één van de oudste rotstekeningen van Finland met sjamanistische symbolen. Na een korte autorit starten we onze wandeling door de prachtige bossen. We genieten van de lunch nabij de rotstekeningen op een open vuur. In de avond genieten we opnieuw van sauna en we praten na bij de open haard.

Sneeuwschoenen 7-8km, 6u

Dag 4: Wildernistocht (Dag 1) Jatkonsalmi – Peurapirtti/Hirvastupa

Vandaag verlaten we het comfort van onze houthakkershut en trekken we de wildernis in. De komende 2 nachten slapen we in wildernishutten, geen elektriciteit of stromend water maar wel de warmte van de houtkachel, het kaarslicht en een traditioneel op houtgestookte sauna.

We starten de wandeling bij de accommodatie en banen ons een weg door de uitgestrekte sneeuwvelden en wondermooie taiga. Onderweg vinden we regelmatig sporen van sneeuwhaas, rendieren, hoenders, elanden of otter. Met wat geluk treffen we zelfs sporen aan van de wolf, lynx of veelvraat; de grote roofdieren die deze regio bewonen.

Sneeuwschoenen 7-8km, 6u

Dag 5: Wildernistocht (Dag 2) Peurapirtti/Hirvastupa – Huosiusjärvi/Iikoski

Na het ontbijt binden we opnieuw de sneeuwschoenen aan, op naar de volgende wildernishut! Vandaag wandelen we langsheen heuvels, richels en over de meren. Een ideale dag om opnieuw met volle teugen te genieten van de natuur. Adem diep in en uit, want we genieten van de zuiverste lucht ter wereld. De vele baardmossen zijn hier getuige van.

Sneeuwschoenen 8-9km, 6,5u

Dag 6: Wildernistocht (Dag 3) Huosiusjärvi/Iikoski – Jatkonsalmi

Vandaag wandelen we terug naar ons basecamp. Halverwege lunchen we bij het bezoekerscentrum van Hossa nationaal park. Hier is ook een kleine souvenirwinkel. We genieten een laatste keer van de sauna met ijswak en praten na over een geslaagde week tijdens het afscheidsdiner.

Sneeuwschoenen 6km, 5u

Dag 7: Vertrek huiswaarts

We genieten van ons ontbijt waarna de weg huiswaarts volgt. Verwachte aankomst in België/Nederland: in de avond. 

Opgelet: Door de onvoorspelbaarheid van de weersomstandigheden en omwille van logistieke redenen kan, indien nodig, de volgorde van de activiteiten/accommodaties omgewisseld worden, en bij overmacht aangepast worden. 

Prijzen

Prijs: €1000 p.p., bij ingedeelde groepsaccommodatie, per 2-4 personen. Gedeelde badkamer.
In de wildernishutten overnachten we met z’n allen verdeeld over 2 hutten. 

Voorinschrijving door contact op te nemen via info@sisutrek.com. Achteraf te bevestigen door aanbetaling van €300. Ten laatste 8 weken voor vertrek dient het resterende bedrag betaald te zijn. 

Deze prijs omvat: 

 • Alle overnachtingen: dag 1-3 en 6 in een traditionele houthakkershut. Dag 4 en 5 in wildernishutten zonder elektriciteit of stromend water.
 • Lokaal transport (luchthaventransfers en Värikallio)
 • Alle maaltijden (6x ontbijt, 4x kampvuurlunch, 1x lunch, 6x diner (=bij late aankomst op de eerste dag wordt er nog een kleine snack voorzien)
 • Alle vermelde activiteiten, inclusief deskundige begeleiding
 • Dagelijkse mogelijkheid tot sauna
 • Bagagetransport tussen de accommodaties
 • 5x sauna, 3x met ijswak
 • Lakens en handdoeken
 • Slaapzak en liner (2 nachten in wildernishut)

Deze prijs is exclusief: 

 • Transport naar Finland, Kuusamo (vliegticket, transport naar Brussel/Schiphol luchthaven,…). Vanaf €600. (Gelieve voor het boeken van het vliegticket contact met ons op te nemen, zo zorgen we dat de deelnemers eenzelfde vluchtschema hebben.)
 • Persoonlijke reisverzekering (sterk aangeraden!)
 • Extra drankjes en snacks (frisdrank, alcohol, chips,…)

Supplementen:

 • Huur van winterlaarzen €20
 • Huur van sneeuwschoenen en wandelstokken €40

Bijzondere annulatievoorwaarden: 

 1. Bij een annulering tot 8 kalenderweken voor aanvang van de reis wordt het voorschot in rekening gebracht (€300).
 2. Bij een annulering tussen 8 en 4 kalenderweken voor aanvang van de reis worden 50% van de reiskosten in rekening gebracht. 
 3. Bij een annulering minder dan 4 kalenderweken voor de aanvang zijn we genoodzaakt 100% van de reiskosten in rekening te brengen. 

Maximum 12 deelnemers. We zetten bewust in op kleine groepen met een persoonlijke aanpak. 

Sneeuwschoenen in Hossa

Boek je avontuur in het noorden

Paklijst

Essentiële items paklijst:

 • Thermisch ondergoed
 • Muts, sjaal/buff, liner handschoenen en wanten
 • Wollen sokken
 • Stevige warme wandelschoenen
 • Outdoorkleding (laagjes: basislaag, middenlaag & buitenlaag)
 • Hoofdlamp
 • Thermosfles (min. 0,7l)
 • Dagrugzak
 • Zonnecrème
 • Zonnebril
 • Extra handdoek 
 • Badkledij
 • Toilettas
 • Portefeuille (betaalkaarten, identiteitsbewijs, verzekering,…)
 • Gsm + oplader en evt. powerbank

De Finse kou trotseer je het best in laagjes, gemaakt uit synthetische of wollen stof. Lees hier ons kledingadvies voor de winter.

Voor verder advies of vragen kan je steeds contact met ons opnemen.

FAQ

Voor wie is deze reis? 

Deze reis is voor iedereen die ervan houdt om een winters sprookjeslandschap te ontdekken op een actieve manier. Het is de perfecte reis voor zij die in de zomer graag wandelen en dit nu ook in de winter willen ervaren.

Welke conditie heb ik nodig? 

Iedereen met een gemiddeld tot goede conditie kan deelnemen. De sneeuwschoentocht is gemiddeld 8km per dag wat overeen komt met 5-6u actief buiten zijn. Het is belangrijk dat je geen blessures hebt die je verhinderen met wandelen.

Tijdens deze reis moet je geen zware rugzak dragen. Bij de driedaagse wildernistocht is er bagagetransport voorzien.

Wat is het comfort-niveau? 

De hoofdaccommodatie is een grote traditionele houthakkershut met modern comfort. Er is m.a.w. elektrische verwarming en stromend water. Er zijn gedeelde badkamers en de kamerindeling is met 2 tot 4 personen. Je krijgt een kamer toegewezen per boeking (koppel/vrienden) of je wordt ingedeeld met een andere reiziger van hetzelfde geslacht. Er is een sauna met een ijswak.

In de wildernishut verwarmen we met een houtkachel. De sauna is traditioneel en op hout gestookt. Hier slapen we met zijn allen, steeds verdeeld over 2 hutten.

In deze reis zijn alle maaltijden inbegrepen en leren we de Finse keuken kennen.

Is er kans op noorderlicht?

Bij een heldere hemel is er steeds een kans om het noorderlicht waar te nemen. Wij houden samen met jullie de voorspelling nauwlettend in de gaten. Lees hier alles over het noorderlicht.

Ik ben een echte koukleum. Is deze reis ook iets voor mij? 

Zeker! De Finse kou heeft een lage luchtvochtigheid en voelt dus zeer dragelijk aan. Het is wel belangrijk dat je jezelf in laagjes kleedt en voldoende aandacht besteedt aan je handen, voeten en gezicht.

Het is mogelijk om winterlaarzen te huren zodat je voeten warm blijven.

Zijn er nog plaatsen op deze reis? 

Zolang bovenaan de pagina niet de boodschap volzet staat hebben we nog plaatsen vrij. Neem bij interesse gerust contact met ons op: info@sisutrek.com

Ik wil graag op een andere datum op reis. Is dit mogelijk? 

Op aanvraag is het mogelijk om op een andere data mee te reizen met een internationale groep. Neem dus even contact met ons op.

×