Sneeuwschoenwandelen in Finland

Tijdens het sneeuwschoenwandelen in Finland ontdekken we de wildernis in het noordoosten van Finland. We wandelen in Hossa nationaal park door besneeuwde bossen, op richels en over bevroren meren. In dit dunbevolkte gebied vinden we het uitgestrekte boreaal woud waarin de natuur nog baas is. Er is geen betere plek om de stilte en de natuurpracht van Finland te leren kennen.

Het sneeuwwandelen gaat door in een internationale groep en wordt door Ruben of een deskundige lokale gids begeleid. Engels is de voertaal.

Hoogtepunten

 • Ver weg van het massatoerisme
 • Actieve natuurbeleving
 • Kans op noorderlicht
 • Lunchen rond het kampvuur
 • Ontdek Hossa nationaal park
 • Dagelijkse sauna

Datum: 16/02/25 – 22/02/25

09/03/25 – 15/03/25

Prijs: €1050 p.p.
Max. 12 deelnemers Gegarandeerd vertrek

Reisprogramma

Het reisprogramma van het sneeuwschoenwandelen in Finland is als volgt:

Dag 1: Aankomst – Kuusamo 

Na de luchthaventransfer (~1uur), komen jullie ‘s avonds toe in Hossa nationaal park. Hossa staat bekend om zijn uitgestrekte natuur met vele bossen, moerassen, meren en rivieren. We verblijven in Jatkonsalmi, een traditionele houthakkershut langs het meer. We maken kort kennis, morgen begint het avontuur!

Dag 2: Stroomversnellingen van Lounatkoski

Na het ontbijt bespreken we het weekprogramma en het gebied. Hierna volgt een korte uitleg over de techniek van sneeuwschoenen en vertrekken we op onze eerste wandeling. Halverwege eten we bij Lounatkoski, een stroomversnelling bij een oude graanmolen, waar duidelijk wordt dat waterkracht nog steeds van groot belang is voor de energievoorziening in Finland. 

Na de lunch beklimmen we Jatkonvaara. Eenmaal terug bij de hut kunnen we genieten van de sauna langs het meer. Afkoelen kan in het ijswak. Door diep in en uit te ademen ontstaat een euforisch gevoel.

We sneeuwwandelen deze dag 7-8 km en zo’n 6 uur.

Dag 3: Rotstekeningen

Vandaag werpen we een blik op de Finse geschiedenis. We bezoeken namelijk Värikallio, een klif met één van de oudste rotstekeningen van Finland met sjamanistische symbolen. 

Na een korte autorit starten we met onze wandeling door de prachtige bossen. We genieten nabij de rotstekeningen van de lunch bijeen open vuur. In de avond genieten we opnieuw van de sauna en we praten gezellig na bij de open haard.

We sneeuwwandelen deze dag 7-8 km en zo’n 6 uur.

Dag 4: Wildernistocht (Dag 1) Jatkonsalmi – Peurapirtti/Hirvastupa

Vandaag verlaten we het comfort van onze houthakkershut en trekken we de wildernis in. De komende 2 nachten slapen we in wildernishutten, hier is geen elektriciteit of stromend water maar wel de warmte van de houtkachel, het kaarslicht en een authentieke houtgestookte sauna.

We starten de wandeling bij de accommodatie en banen ons een weg door de uitgestrekte sneeuwvelden en de wondermooie taiga. Onderweg vinden we regelmatig sporen van sneeuwhaas, rendieren, hoenders, elanden of otters. Met wat geluk treffen we zelfs sporen aan van de wolf, lynx of veelvraat; de grote roofdieren die deze regio bewonen.

We sneeuwwandelen deze dag 7-8 km en zo’n 6 uur.

Dag 5: Wildernistocht (Dag 2) Peurapirtti/Hirvastupa – Huosiusjärvi/Iikoski

Na het ontbijt binden we opnieuw de sneeuwschoenen aan, op naar de volgende wildernishut! Vandaag wandelen we langsheen heuvels, richels en over de meren. Een ideale dag om opnieuw met volle teugen te genieten van de natuur. Adem diep in en uit, want we genieten van de zuiverste lucht ter wereld. De vele baardmossen zijn hier getuige van.

We sneeuwwandelen deze dag 8-9 km en zo’n 6,5 uur.

Dag 6: Wildernistocht (Dag 3) Huosiusjärvi/Iikoski – Jatkonsalmi

Vandaag wandelen we terug naar ons basecamp. Halverwege lunchen we bij het bezoekerscentrum van Hossa nationaal park. Hier is ook een kleine souvenirwinkel. We genieten een laatste keer van de sauna met ijswak en praten na over een geslaagde week tijdens het afscheidsdiner.

We sneeuwwandelen deze dag 6 km en zo’n 5 uur. 

Dag 7: Vertrek huiswaarts

We genieten van ons ontbijt waarna de weg huiswaarts volgt. Verwachte aankomst in België/Nederland: in de avond. 

Opgelet: in Finland is het weer soms onvoorspelbaar waardoor, indien nodig, de volgorde van de activiteiten/accommodaties omgewisseld kan worden. Bij overmacht of wegens logistieke redenen kan dit ook worden aangepast. 

Prijzen

Prijs: €1050 p.p., bij ingedeelde groepsaccommodatie, per 2-4 personen. Gedeelde badkamer.
In de wildernishutten overnachten we met z’n allen verdeeld over 2 hutten. 

Voorinschrijving kan door contact op te nemen met info@sisutrek.com. Dit dient u achteraf te bevestigen door middel van een aanbetaling van €300. Het resterende bedrag dient ten laatste 8 weken voor vertrek betaald te zijn. . 

Deze prijs omvat: 

 • Alle overnachtingen: dag 1-3 en 6 in een traditionele houthakkershut. Dag 4 en 5 in wildernishutten zonder elektriciteit of stromend water.
 • Lokaal transport (luchthaventransfers en Värikallio)
 • Alle maaltijden (6x ontbijt, 4x kampvuurlunch, 1x lunch, 6x diner (=bij late aankomst op de eerste dag wordt er nog een kleine snack voorzien)
 • Alle vermelde activiteiten, inclusief deskundige begeleiding
 • Dagelijkse mogelijkheid tot sauna
 • Bagagetransport tussen de accommodaties
 • 5x sauna, 3x met ijswak
 • Lakens en handdoeken
 • Slaapzak en liner (2 nachten in wildernishut)

Deze prijs is exclusief: 

 • Transport naar Finland, Kuusamo (vliegticket, transport naar Brussel/Schiphol luchthaven,…). Vanaf €600. (Gelieve voor het boeken van het vliegticket contact met ons op te nemen, zo zorgen we dat de deelnemers eenzelfde vluchtschema hebben.)
 • Persoonlijke reisverzekering (sterk aangeraden!)
 • Extra drankjes en snacks (frisdrank, alcohol, chips,…)

Supplementen:

 • Huur van winterlaarzen €20
 • Huur van sneeuwschoenen en wandelstokken €40

Bijzondere annulatievoorwaarden: 

 1. Bij een annulering tot 8 kalenderweken voor aanvang van de reis wordt het voorschot in rekening gebracht (€300).
 2. Bij een annulering tussen 8 en 4 kalenderweken voor aanvang van de reis worden 50% van de reiskosten in rekening gebracht. 
 3. Bij een annulering minder dan 4 kalenderweken voor de aanvang zijn we genoodzaakt 100% van de reiskosten in rekening te brengen. 

Maximum 12 deelnemers. We zetten bewust in op kleine groepen met een persoonlijke aanpak. 

Sneeuwschoenen in Hossa

Ga sneeuwschoenwandelen in Finland

Paklijst

Essentiële items paklijst:

 • Thermisch ondergoed
 • Muts, sjaal/buff, liner handschoenen en wanten
 • Wollen sokken
 • Stevige warme wandelschoenen
 • Outdoorkleding (laagjes: basislaag, middenlaag & buitenlaag)
 • Hoofdlamp
 • Thermosfles (min. 0,7l)
 • Dagrugzak
 • Zonnecrème
 • Zonnebril
 • Extra handdoek 
 • Badkledij
 • Toilettas
 • Portefeuille (betaalkaarten, identiteitsbewijs, verzekering,…)
 • Gsm + oplader en evt. powerbank

De Finse kou trotseer je het best in laagjes, gemaakt uit synthetische of wollen stof. Lees hier ons kledingadvies voor de winter.

Voor verder advies of vragen kan je steeds contact met ons opnemen.

FAQ

Voor wie is deze reis? 

Deze reis is voor iedereen die ervan houdt om een winters sprookjeslandschap te ontdekken op een actieve manier. Het is de perfecte reis voor zij die in de zomer graag wandelen en dit nu ook in de winter willen ervaren.

Welke conditie heb ik nodig voor het sneeuwschoenwandelen in Finland? 

Iedereen met een gemiddeld tot goede conditie kan deelnemen. De sneeuwschoentocht is gemiddeld 8 km per dag wat overeenkomt met 5 tot 6 uur actief buiten zijn. Het is belangrijk dat je geen blessures hebt die je hinderen met wandelen.

Tijdens deze reis is het niet nodig je zware rugzak te dragen. Bij de driedaagse wildernistocht is er bagagetransport voorzien.

Wat is het comfortniveau? 

De hoofdaccommodatie is een grote traditionele houthakkershut met modern comfort. Er is m.a.w. elektrische verwarming en stromend water. Er zijn gedeelde badkamers en de kamerindeling is met 2 tot 4 personen. Je krijgt een kamer toegewezen per boeking (koppel/vrienden) of je wordt ingedeeld met een andere reiziger van hetzelfde geslacht. Er is een sauna met een ijswak.

De wildernishut verwarmen we met een houtkachel. De sauna is traditioneel en op hout gestookt. Hier slapen we met zijn allen, steeds verdeeld over 2 hutten.

Alle maaltijden zijn inbegrepen en we leren de echte Finse keuken kennen.

Is er kans op noorderlicht?

We kunnen nooit met zekerheid zeggen dat we het noorderlicht zullen spotten, maar met een heldere hemel is de kans om het noorderlicht waar te nemen zeker aanwezig. Samen houden we de voorspelling nauwlettend in de gaten. Lees hier alles over het noorderlicht.

Ik ben een echte koukleum. Is het sneeuwschoenwandelen in Finland ook iets voor mij? 

Absoluut! In Finland heb je te maken met een lage luchtvochtigheid en dus voelt de kou zeer dragelijk aan. Kleed jezelf aan in laagjes en besteed voldoende aandacht aan je handen, voeten en gezicht.

Het is mogelijk om winterlaarzen te huren zodat je voeten warm blijven.

Liever in de zomer de zomer de Finse bossen in? Ga mee wandelen in Finland in Hossa Nationaal Park in september of betreedt samen met Sisutrek de Karhunkierros.

Organiseert Sisutrek nog andere winterse reizen in Finland?

Sisutrek organiseert deze winter ook een reis waarbij we gaan langlaufen in Finland. Tijdens deze 7-daagse reis ontdekken we de natuur op de latten in plaats van op sneeuwschoenen, enige ervaring is daarbij een pré. 

Wil je kennismaken met verschillende facetten van een winterreis? Tijdens onze groepsreis in Finland gaan we op sledehondentocht, langs een rendierboerderij en ijsvissen. Tijdens deze reis maken we een 2-daagse wandeltocht op sneeuwschoenen. 

Zijn er nog plaatsen op deze wandeltocht

Als bovenaan de pagina niet ‘volzet’ staat, zijn er nog plaatsen vrij. Neem bij interesse gerust contact met ons op: info@sisutrek.com

Ik wil graag op een andere datum op reis. Is dit mogelijk? 

Op aanvraag is het mogelijk om op een ander moment te reizen. Neem dus even contact met ons op om te kijken of dat mogelijk is.

×