
Kledingadvies voor in de winter
De winters in het noorden van Finland zijn koud met temperaturen die meestal schommelen tussen de -10°C en -20°C, met uitschieters tot -30°C. Het is een droge koude die, mits enkele aandachtspunten, makkelijk te doorstaan is.
We werken samen met enkele gespecialiseerde outdoor-winkels waar je op het vertoon van je bestelbon 10% korting ontvangt. Ontdek hier onze partners.
Kledij
We willen in de eerste plaats vermijden dat we te veel zweten . Zodra je lichaam nat wordt, koel je ook veel sneller af. Daarom kiezen we ervoor om ons te kleden in laagjes waardoor we de warmte makkelijk zelf kunnen regelen. Een extra laag aan wanneer het koud is en terug uit wanneer je het warm hebt. De lucht tussen de laagjes zorgt bovendien voor extra isolatie.
Laag 1: Basislaag
Kies voor thermisch ondergoed met lange mouwen gemaakt uit synthetische of wollen stoffen. Een goede basislaag is vochtafvoerend en zorgt dat het zweet weggaat van je lichaam. Zo blijf je warm en comfortabel.
Laag 2: Middenlaag
Kies voor een warme middenlaag om je voldoende warm te houden, zoals een dikke trui van fleece of wol. Bij koud weer kan je ook kiezen om een extra losse broek aan te doen. Draag nooit jeans of katoen: deze houden vocht namelijk goed vast wat een risico kan vormen op onderkoeling.
Laag 3: Tussenlaag
Bij extreme kou kan je extra laagjes dragen tussen de middenlaag en de buitenlaag. Denk aan een extra dunne fleece of andere trui.
Wanneer er gepauzeerd wordt, is een donsjas handig. Donsjassen zijn zeer warm in verhouding tot hun gewicht en kan je compact in jouw rugzak opbergen tijdens de activiteiten. Let wel op, je wilt niet sporten met een donsjas, dan krijg je het snel te warm en een natte donsjas verliest ook zijn warmte.
Laag 4: Buitenlaag
De buitenlaag is winddicht zodat je je lichaamswarmte niet verliest. Dit geldt zowel voor je broek als jas. Het is niet erg als deze kledij niet volledig waterdicht is, want er valt geen regen. Ook de sneeuw begint niet onmiddellijk te smelten als je er even in ligt. Een softshell is dus zeker even goed als een hard shell. Verder is het belangrijk dat deze laag voldoende ademt, zo kan je eigen zweet nog steeds naar buiten.
Het is belangrijk dat de kledij los zit zodat de bloedcirculatie niet gehinderd wordt. Zo is het vaak beter om 1 paar dikke warme sokken te dragen dan 2 paar over elkaar aan te doen, die vaak al teveel spannen. Zo kan je soms veel kleren aandoen en toch koud hebben.


Warme winterlaarzen, wanten en kledij vormen vaak een grote kost, zeker wanneer je deze spullen niet vaak in de toekomst gaat gebruiken. Het is bij ons mogelijk om deze spullen te huren. Je krijgt dan een warm thermisch pak dat je buitenlaag vormt, warme wanten en winterlaarzen. Je kan dit alles bij ons huren voor €50 gedurende de hele week. Voor €20 kan je kiezen om alleen de winterlaarzen en de wanten te huren.
Extra aandacht voor je handen, gezicht en voeten
Handen
Kies voor 2 paar liner handschoen en 1 paar wanten, deze zijn steeds warmer dan gewone handschoenen doordat je vingers elkaar ‘verwarmen’. Je kan de liner handschoenen wisselen als een paar vochtig/nat is geworden.
Gezicht
Bescherm je gezicht met een warme muts en sjaal of buff. Het is belangrijk dat je je oren en je wangen kan bedekken. Een balaclava of bivakmuts is nuttig wanneer het zeer koud is.
Voeten
Je voeten zitten afgeschermd in jouw schoenen en daardoor is het moeilijker om deze doorheen de dag op te warmen. Zorg daarom voor een goed paar winterlaarzen, zoals die van het merk Sorel. Deze zijn waterdicht, warm en hebben een voering die je kan verwijderen uit de schoen. Zo heb je elke ochtend droge voeten. Als je 2 paar sokken draagt, kies je best voor een grotere schoenmaat dan normaal.
Kies voor synthetische skisokken of warme wollen sokken. Je kan kiezen voor een dunne liner sok, bv. van merinowol en dan een dikke warme sok. Wij hebben ook klassieke warme ‘omasokken’ van wol in bruikleen.
Ben je zeer gevoelig aan de koude of heb je last van een afwijkende bloedcirculatie zoals het fenomeen van Raynaud dan raden we aan dat je enkele chemische hand/voetenwarmers meeneemt. Deze geven over een lange periode (6-8u) warmte af en helpen je makkelijk doorheen de dag. Elektrische handschoenen of sokken raden we af, vaak is de batterij te snel leeg door de koude.
Verzorgingsproducten
Gebruik deze bij voorkeur zoveel mogelijk in de avond zodat je huid in de ochtend alles heeft opgenomen. Let op wanneer je in de ochtend moisturizers of dagcrème gebruikt. Zorg dat ze geen water bevatten, dit bevriest snel en kan leiden tot vrieswonden. De natuurlijke bescherming van je huid werkt het beste in deze koude. In de maanden februari/maart, wanneer de zon terug is, is het ook nodig om jezelf te beschermen met zonnecrème.
