Wildkamperen langs de Karhunkierros

Karhunkierros – Het berenpad in Oulanka

De Karhunkierros, oftewel het berenpad, is een wandelpad van 82 km door het Oulanka Nationaal Park in het noordoosten van Finland. Tijdens deze wandeling ontdek je het mooiste dat de Finse natuur te bieden heeft: prachtige vergezichten, idyllische meren en uitgestrekte bossen. 

Tijdens deze meerdaagse begeleide wandeltocht trekken we met onze tent en rugzak over de Karhunkierros. We wildkamperen en maken ’s avonds onze maaltijd klaar bij het kampvuur. Tussendoor maken we een tweedaagse kanotocht over een van de vele grote rivieren in Oulanka.

Hoogtepunten

 • Wandel de Karhunkierros, een van de mooiste wandeltochten in Finland 
 • Geniet van prachtige uitkijkpunten in Oulanka nationaal park
 • Tweedaagse kanotocht
 • Ontspan in de Finse sauna
 • Wildkampeer bij vuurplekken

Datum: 17/08/24 – 24/08/24

(11 plaatsen)

Prijs: €1000

Over de Karhunkierros

De Karhunkierros gaat dwars door het Oulanka Nationaal Park in het noordoosten van Finland. Het is een prachtige wandelroute van ongeveer 82 kilometer lang. Wandelend door het park word je getrakteerd op spectaculaire landschappen, met rivieren, ravijnen, watervallen en dichtbegroeide bossen. Hier spotten we zeker wilde dieren, zoals rendieren en unieke vogelsoorten. De bruine beer geeft de naam aan deze wandelroute. Karhu is namelijk het Finse woord voor beer. De kans dat we beren zien is echter klein, al zien we soms hun sporen. 

Reisprogramma tijdens de Karhunkierros Trail

Dag 1: Aankomst – Kuusamo

Na de luchthaventransfer (30 min.) komen we aan in Ruka, het officiële startpunt van de Karhunkierros Trail. Vandaag slapen we nog in een comfortabele accommodatie voordat onze trektocht in de wildernis start. We maken uitgebreid kennis en voor zij die willen is het mogelijk om even te genieten van de Finse sauna.

Dag 2: Trektocht dag 1 – 16km

Voor ons vertrek controleren we nog even het materiaal, pakken we de rugzakken in en bespreken we de planning van de komende dagen. Wist je dat Finland voor 75% uit bos bestaat? Vandaag maken we kennis met een deel van dat boreale woud. Ook maken we een stevige klim tot een van de zuidelijkste fjells, een heuveltop boven de boomgrens. Daar genieten we van een prachtig uitzicht over de omgeving. ‘s Avonds slapen we een eerste keer in onze tentjes. 

Dag 3: Trektocht dag 2 – 17km

We zetten de eerste stappen in Oulanka Nationaal Park, een beschermd natuurgebied met een unieke fauna en flora. Zo vinden we hier de calypso orchidee, de waterspreeuw en de bruine beer. Na enkele uren stappen door dit prachtige gebied, slaan we onze tent opnieuw op bij een vuurplek.

Dag 4: Trektocht dag 3 – 20km

We vervolgen onze trektocht richting het hart van het nationale park en krijgen zicht op de grote rivieren die als aders door het landschap lopen. Vandaag wandelen we langs Kiutaköngäs, een van Finlands meest indrukwekkende stroomversnellingen. We houden even halt in het bezoekerscentrum van het park waar je de tijd kan nemen om meer te leren over de geschiedenis en de natuur van dit gebied.

We overnachten bij Oulanka camping in onze tent, een kans om even op adem te komen. Vanavond genieten we van een traditionele Finse sauna en een frisse duik. 

Dag 5: Kanotocht dag 1 – 15km peddelen

We gunnen onze benen wat rust en peddelen vandaag over een van Oulanka’s grote rivieren, de Oulankajoki. We starten met een introductie over peddeltechnieken en veiligheid voor we op het water gaan. Met slechts enkele kleine versnellingen is de rivier uitstekend geschikt voor beginners. Halverwege overnachten we bij een kleine wildernishut waar we onze tent opzetten.

Dag 6: Kanotocht dag 2 – 10km peddelen, 10km wandelen

Vandaag nemen we een extra vroege start en gaan we al snel het water op in de hoop wilde dieren te spotten. Wie weet zien we wel een eland, de grootste hertachtige van Europa. Later in de ochtend houden we halt bij een kampvuurplek om uitgebreid te brunchen. 

Na deze pauze peddelen we de laatste kilometers. We worden ‘s middags opgehaald en teruggebracht naar Oulanka camping waarna we onze trektocht verderzetten. We overnachten opnieuw in ons tentje. 

Dag 7: Trektocht dag 4 – 20km

We breken voor een laatste keer onze tentjes op en wandelen de laatste kilometers richting Hautajärvi, het eindpunt van de Karhunkierros. Vandaag wandelen we langs de Oulanka canyon, een indrukwekkende kloof. 

‘s Avonds wacht ons nog een traditionele maaltijd en klinken we op een geslaagde week. De sauna zorgt voor welverdiende ontspanning en slapen doen we in een Finse blokhut.

Dag 8: Vertrek huiswaarts

We genieten van ons ontbijt waarna de weg huiswaarts volgt. Verwachte aankomst in België/Nederland: in de avond.

Opgelet: De vermelde afstanden zijn een benadering. Het is mogelijk dat de route bijgestuurd wordt naargelang de weersomstandigheden. Dit gebeurt steeds in overleg met de groep.  

Prijzen

Prijs: €1000 p.p.

Voorinschrijving door contact op te nemen via: info@sisutrek.com, met de aanbetaling van €300 wordt de aanvraag bevestigd. Het resterende bedrag dient ten laatste 8 weken voor vertrek betaald te zijn.  

Deze prijs omvat: 

 • Overnachting met sauna op dag 1, 4 en 7. De accommodatie wordt steeds gedeeld met de groep.
 • Luchthaven – en overige transfers
 • Tweedaagse kanotocht
 • Alle maaltijden (7x ontbijt, 6x lunch en 6x diner) – combinatie van trekkingmaaltijden (vriesdroog) en traditionele Finse maaltijden
 • Begeleiding door Ruben, erkend wildernisgids

Deze prijs is exclusief: 

 • Transport naar Finland, Kuusamo (vliegticket, transport naar Brussel/Schiphol luchthaven,…). Vanaf €500. (Gelieve het boeken met ons af te stemmen, de reis gaat pas door bij het minimum aantal deelnemers en reisschema’s kunnen dan op elkaar af worden gestemd)
 • Kampeermateriaal (bekijk hier de paklijst, ontbrekend materiaal kan je huren)
 • Persoonlijke reisverzekering (aangeraden)
 • Extra drankjes en snacks (frisdrank, alcohol, energierepen, chips,…)

De reis gaat door bij minimaal 6 deelnemers, het maximum is 12 deelnemers. We zetten bewust in op kleine groepen en een persoonlijke aanpak. Bij het niet halen van het minimumaantal deelnemers wordt het voorschot kosteloos terugbetaald.

Vluchtschema: 

Het best passend vluchtschema wordt bepaald nadat het minimum aantal deelnemers bereikt is. Gelieve dus te wachten met het boeken van het vliegticket, wij nemen contact met jou op.

Bijzondere annulatievoorwaarden: 

 1. Bij een annulering tot 8 kalenderweken voor aanvang van de reis wordt het voorschot in rekening gebracht (€300).
 2. Bij een annulering tussen 8 en 4 kalenderweken voor aanvang van de reis worden 50% van de reiskosten in rekening gebracht. 
 3. Bij een annulering minder dan 4 kalenderweken voor de aanvang zijn we genoodzaakt 100% van de reiskosten in rekening te brengen. 
Meerdaagse wandeltocht in Finland langs de Karhunkierros

Ga mee op de Karhunkierros met Sisutrek

Paklijst

 • Outdoorkleding (laagjes: baselayer, midlayer & waterdichte shell)
 • Kampeermateriaal (tent, slaapmat en slaapzak comfort 0°C ) – Ontbreek je iets of twijfel je aan de kwaliteit van je materiaal? Neem even contact met ons op, het is mogelijk om materiaal te huren bij onze partners.
 • Packliner of droogzak (bv. simpele vuilniszak om inhoud rugzak droog te houden)
 • Kookset (potje, brander), wij voorzien gasfles met schroefnaad per 2 p.
 • Muts, sjaal/buff en handschoenen 
 • Wandelsokken
 • Ingelopen wandelschoenen of/en trailrunners
 • Hoofdlamp
 • Drinkfles(en) (min. 1,5l)
 • Waterfilter of zuivering
 • Trekkingrugzak (~60l)
 • Insectenspray
 • Zonnecrème
 • Zonnebril
 • Handdoek
 • Badkledij
 • Toilettas
 • Portefeuille (betaalkaarten, identiteitsbewijs, verzekering,…)
 • Gsm + oplader en powerbank
 • Eventueel wandelstokken

De Finse zomer heeft schommelende temperaturen. Vaak is het 10-20°C en kan het zowel zonnig als regenachtig zijn.

Voor verder advies of vragen kan je steeds contact met ons opnemen.

Om je rugzak lichter te maken kan je een tent delen met twee personen. Ook het delen van kookmateriaal, zonnecrème en ander materiaal bespaart veel gewicht. Om hierover goede afspraken te maken, maken we vooraf een WhatsApp groep aan waar jullie informatie kunnen uitwisselen en vragen kunnen stellen.

FAQ

Voor wie is deze reis? 

Deze reis is voor iedereen die houdt van avontuur en een actieve vakantie. We staan ook stil bij de natuur, cultuur en geschiedenis van het gebied. Altijd al de Karhunkierros Trail willen wandelen? Dit is je kans!

Moet ik reeds kampeerervaring hebben?

Neen, we verwachten wel dat je graag buiten bent. We raden wel aan om vooraf je kampeeruitrusting te testen, bv. in de tuin. Voor materiaaladvies kan je ons contacteren en ook tijdens de tocht kan de gids je helpen met jouw uitrusting. 

Welke conditie heb ik nodig voor de Karhunkierros?  

Een goede basisconditie is noodzakelijk. We wandelen regelmatig lange dagen (5 tot 7 uur) en nadien moeten we nog de energie hebben om ons tentje op te zetten en het avondmaal klaar te maken. Het is belangrijk dat je geen blessures hebt die je hinderen tijdens het wandelen.

Wat is het comfortniveau? 

Het comfortniveau is basic. We slapen in ons eigen tentje en worden blootgesteld aan de elementen van de Finse natuur. We proberen wel steeds te overnachten bij een kampvuurplek, waar meestal ook een buitentoilet is. Aan het begin en het einde van de tocht slapen we in eenvoudige, maar comfortabele accommodaties en kunnen we genieten van een Finse sauna. Ook tussendoor op Oulanka camping kan je ontspannen in de Finse sauna.

Is er kans op noorderlicht?

Midden augustus wordt vaak het eerste noorderlicht van het seizoen gezien, de kans is echter vrij klein. Vallende sterren en een prachtige sterrenhemel zijn vaker waarneembaar. 

Heb je nog andere vragen over de Karhunkierros?

We helpen je heel graag verder. Twijfel dus niet om ons te contacteren op info@sisutrek.com

Mee op een van onze andere reizen?

Kies je liever voor een vakantie met wat meer comfort? In september gaan we ook wandelen in Hossa Nationaal Park. Ook volgend jaar staan weer nieuwe reizen gepland in zomer en winter, zo kan je bijvoorbeeld sneeuwschoenwandelen in Finland en Langlaufen. Ben je graag als eerste op de hoogte ? Meld je dan zeker aan voor onze nieuwsbrief.

×